890616 – Egy nap anatómiája - bevezető

 

1989. június 16-a a magyar rendszerváltás egyik fordulópontja. Nagy Imre és társai ünnepélyes újratemetésével a magyar társadalom visszakapta múltjának egy fontos fejezetét. A múlt visszaszerzése a demokratikus átalakulás szükséges (bár távolról sem elégséges) feltétele. A demokratikus hagyomány képzéséhez szükség volt 1956 és szereplői megtisztítására és felmutatására – 1989. június 16-án úgy tűnt, ez teljesül.

Húsz év után emléket kívántunk állítani – a mai történeti megismerés, a mai történettudomány eszközeivel. Ami oldalainkon olvasható, nem a rendszerváltás története. Csak ama júniusi nap történéseit, azok szerkezetét és jelentéseit szeretnénk érzékeltetni. Túlnyomórészt egykorú forrásokat kínálunk – írott, képi, hangzó és audiovizuális dokumentumokat. E forrásokat, s az egész oldalt négy, egymást időben követő egységbe rendeztük (bal oldali főmenü). A távolabbi előtörténet fonalát 1988 nyarán vettük fel, s annak az évnek végéig számítottuk (Emlék és követelés). A közvetlen előzményeket az 1989 januárjától június 15-ig tartó időszak tartalmazza (Exhumálás). A harmadik egység maga 1989. június 16-a (890616). Az utolsó, negyedik egységben a közvetlen visszhang dokumentumain túl az emlékezés és az értékelés két évtizedes távlatát is érzékeltetni kívántuk. Ezért válogattunk visszaemlékezésekből és számunkra fontos, releváns tanulmányokból (Echo).

A forrásokat egyrészt típusok (doku, fotó, audio, video, valamint az újratemetés látványterveit tartalmazó art-deko) szerint osztályoztuk. Ezen belül az egyes forrásokat létrehozó szervek/szervezetek szerint is tagoltuk őket (Történelmi Igazságtétel Bizottsága – TIB, Magyar Szocialista Munkáspárt vezető szervei – MSZMP, Belügyminisztérium állambiztonsági szervei – BM, Ellenzéki Kerekasztal tanácskozásai – EKA). Az egyes dokumentumokat az e szempontok szerinti teljes listából is el lehet érni (felső vízszintes menüsor). Azokban a dokumentumokban, amelyek nem csak képi formában vannak meg, továbbá az életrajzokban, eseményleírásokban keresni is lehet.

Ami az írott forrásokat (doku) illeti, az MSZMP és az EKA jegyzőkönyveit nyomtatásban megjelent kiadványokból válogattuk. A TIB iratait képekként tesszük hozzáférhetővé; az eredeti dokumentumokat az 1956-os Intézet őrzi.

Az állambiztonsági iratok hasonló, vagyis kép-formában olvashatók. E dokumentumokban több száz hálózati személy, szigorúan titkos állományú, valamint hivatásos tiszt fedőneve/neve olvasható. A hivatásosak, akik 1989 tavaszán aktívak voltak, hozták létre ezeket a dokumentumokat. A hálózatiakra és az SZT-tisztekre számítottak a temetéssel kapcsolatos terveikben, rájuk hivatkoztak összefoglalóikban. Megkíséreltük valamennyi fedőnév feloldását, továbbá a hivatásos állomány tagjainak életrajzi azonosítását. E munka eredménye a doku – BM – Életrajzok menüpontból érhető el.

A memo menüpontban találhatók az újratemetésre és előzményeire vonatkozó visszaemlékezések négy fejezetben, az analy-ban pedig a rendszerváltásról és 1989. június 16-ról szóló, megjelent tanulmányok, esszék, könyvrészletek olvashatók. Segédanyagként – ugyancsak a felső vízszintes menüsorban – kínáljuk a magyar átmenet 1987-1990 közötti kronológiai áttekintését, a rendszerváltás válogatott bibliográfiáját, illetve legfontosabb közszereplőinek rövid életrajzait.

A szerkesztők