Nógrádi György, dr.

 
Budapest, 1949. máj. 22.
Biztonságpolitikai szakértő.
1981-ben (beszervezésekor) egyetemi oktató volt a Budapesti Műszaki Egyetemen.
1989-ben jelentette meg Az NSZK biztonságpolitikája a '80-as években c. könyvét.
Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.


Fedőneve: "Raguza"
Titkos megbízott minősítése volt.
Beszervezésének dátuma: 1981. jún. 17.
6-os kartonja szerint elvi-hazafias alapon szervezték be 32 éves korában, ifjúságvédelmi vonalra. A BM III/III-2-a. alosztály kezdte el foglakoztatni (Ez a részleg felsőfokú intézményekben folytatott belső elhárítás.) Beszervezője és tartótisztje Nagy Sándor r. hdgy. volt.
1987-ben átkerült a BM III/III-6-a. alosztályra. (A BM III/III-6. osztályon foglakoztak az ellenséges propagandaanyagok készítésének és terjesztésének elhárításával.)
A Nagy Imre és társai újratemetésének operatív előkészítésére összeállított intézkedési terv szerint 1989. május 10.- június 16-a között "Raguza" tmb. külföldön fog tartózkodni. A dokumentum szerint kiutazása előtt eligazítást fog kapni, hogy NSZK kormánykörökben, illetve az ellenzéki pártok képviselőivel folytatott beszélgetéseiben hangoztassa aggályait a Nagy Imre újratemetés politikai demonstrációvá alakítása kapcsán. Feladata szerint hangsúlyoznia kell, hogy egy ilyen fordulat veszélyezteti az eddig elért eredményeket. Az intézkedési terv szerint "Raguza" rendszeres kapcsolatban állt a BND és a CIA képviselőivel.
A Nagy Imre és társai újratemetésének előkészítésére létrehozott állambiztonsági operatív bizottság május 29-i ülésének emlékeztetője szerint "Raguza" tmb. "meghatározott feladata szerint" már kiutazott, hazatérése után be fogják számoltatni.

Nógrádi György dr. a közölt állambiztonsági dokumentumok rá vonatkozó részeivel kapcsolatban a következő nyilatkozatot tette. (tovább)
A nyilatkozatában foglaltakat nincs okunk kétségbe vonni

  PDF dokumentum oldalak: 1 / 1  
  PDF dokumentum oldalak: 1 / 1