___Energiafüggőség. Az első gáztávvezeték építése magyar szemmel___Vissza

dokumentumfilm
20'
magyarul és angol felirattal

Forgatókönyvíró: Kóthy Judit és Topits Judit
Kutató szerkesztő, dramaturg: Topits Judit (topitsj@ella.hu)
Hangmérnök: Hollósi László, Giret Gábor

Vágó: Rostás Péter
Gyártásvezető: Oláh Károly
Operatőr: Halla József, Pap Ferenc

Rendező: Kóthy Judit (kothyj@chello.hu)
Gyártó: KLT Kulturális Kft. 2008

 

 

 

 

Magyarország az I. világháborút követő területvesztés nyomán természetes nyersanyagokban és energiahordozókban szegény ország lett, mert a lelőhelyek többsége az új országhatáron kívül maradt. A nyersanyag- és energiahiány a II. világháborút követő iparosítás és az ezzel összefüggő városiasodás idején vált egyre fenyegetőbbé. A hazai szén- és olajkészletek kiaknázása nem tudott lépést tartani az évről-évre növekvő igényekkel.

Az 1956-os forradalom után hatalomra jutó Kádár kormány konszolidációs törekvéseinek egyik súlypontja a rettegett energiahiány kiküszöbölése. Az ország energiamérlegében ekkor 76 százalékban szén szerepel, és mindössze 16 százalékban vannak jelen a szénhidrogének. Célul tűzik ki az energiaszerkezet átalakítását, ezért erőteljesen szorgalmazzák a hazai szénhidrogén kutatásokat. Az eredmény nem marad el. 1958–1975 között jelentős földgázkészletek tárulnak fel, amelyekkel két évtizeden át ki lehet elégíteni a lakosság fűtőanyag szükségletét. Az állam 1 milliárd dollárt fordít az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítésére.

Az 1970-es évtized elején már nyilvánvaló, hogy a hazai földgáz készletek hosszabb távon nem elegendőek a biztonságos fűtőanyag ellátásra. Az 1973-as világméretű olajárrobanás szolgáltatja a végső indokot arra, hogy a KGST tagállamok közös erővel megépítsék az első távvezetéket, amely Orenburgtól a Szovjetunió nyugati határáig szállít szibériai földgázt. Ez az 1975–79 között megvalósult beruházás előjátéka és főpróbája Európa „bűnbe esésének”. Ezzel kezdődött Európa mai napig tartó energiafüggősége.


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2010. július 30. péntek

Keresés a honlapon