___Forró ősz a hidegháborúban___Vissza

A 38. Magyar Filmszemle
versenyprogramjában szereplő alkotásaink közül a tudományos-ismeretterjesztő filmes zsűri döntése értelmében a Forró ősz a hidegháborúban című filmünk

elnyerte a kategória fődíját,
ezzel az év legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmje lett.

Kóthy Judit-Topits Judit: Forró ősz a hidegháborúban című alkotásának díjazásával a zsűri elismeri az alapos és szakszerű kutatást, a pontos szerkesztést, a film objektivitását, s nem utolsó sorban azt a koncepciót, amely az 1956-os magyarországi forradalmat szélesebb történelmi kontextusban mutatja meg.”



Kóthy Judit és Topits Judit rendezők
a 38. Magyar Filmszemle tudományos-ismeretterjesztő fődíjával, 2007. február 7.  

 

Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956-ban
ismeretterjesztő dokumentumfilm

A Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956-ban című dokumentumfilm vetítései

Bemutató: Uránia Filmszínház, 2006. október 21.

Recenziók, kritikák, interjúk



„Ezerkilencszázötvenhat. Csak tizenegy éve, hogy véget ért az emberiség történetének legpusztítóbb háborúja. Már tizenegy éve, hogy az emberiség története legpusztítóbb fegyvereinek árnyékában él. Mostanában mintha enyhülne a dermesztően hideg politikai klíma. Az egymásnak feszülő ellenfelek a szónoki emelvényeken és a tárgyalóasztaloknál békés egymás mellett élésről beszélnek. Ősszel azonban kizökkenni látszik a világ az új rendből. Súlyos válság üti fel fejét a megosztott Európa közepén és a Közel-Keleten.”

Hiánypótló összefoglalás, amely világpolitikai összefüggésekben mutatja be az 1956-os magyar forradalom történetét. Áttekinti a II. világháború utáni status quo kialakulását, a hidegháborús korszak sajátosságait, a magyar forradalom közép-kelet-európai és hazai előzményeit. Korabeli dokumentumokkal ábrázolja a forradalom eseményeinek és bukásának külföldi visszhangját, a nagyhatalmak politikai megfontolásait és magatartását. Számba veszi a forradalmat követő elvándorlást és a megtorlás áldozatait.

Az ismeretterjesztő történelmi dokumentumfilm képanyagát jelentős mértékben gazdagították az amerikai, francia, német, angol és orosz archívumokban újonnan felkutatott, egykorú filmtudósításokból vett idézetek.

Forgatókönyv: Rainer M. János
Hangmérnök: Giret Gábor
Vágó: Rostás Péter
Narrátor: Kútvölgyi Erzsébet
Rendező: Kóthy Judit és Topits Judit
Producer: Sárközy Réka
Támogató: Magyar Történelmi Film Alapítvány, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Summa Artium Alapítvány, Cabbage Videostúdió, Boogieman Stúdió Kft.
Gyártó: 1956-os Intézet Közalapítvány, 2006
Hossz: 56 perc

Fesztiválszereplések:
Noir in Festival 2006, Courmayeur
FIPA, 2007, Biarritz
38. Magyar Filmszemle 2007, Budapest (versenyben), díj: az év legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmje
Film.dok4 Román–Magyar Filmfesztivál 2007, Miercurea Ciuc/Csíkszereda (versenyben), díj:  legjobb szerkesztés
Lubuskie Film Summer 2007, Lagow
Erasmus EuroMedia Medal, 2007

A film magyar nyelven és angol, francia, olasz, német, szlovák és román feliratos verziókkal egy hétnyelvű DVD-n megvásárolható.


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2009. március 2. hétfő

Keresés a honlapon