___HERZL___Vissza
 HERZL
dokumentumfilm

recenziók, interjúk

„Azokban az országokban, ahol a zsidóknak jól megy a soruk, cáfolni fogják azt az állítást, hogy az asszimiláció nem valósítható meg. Csak akkor fognak rájönni igazára, mikor megint elkezdődnek a zsidóüldözések. És minél tovább várat magára az antiszemitizmus, annál vadabb lesz, amikor kitör. [...] Senki emberfia nem elég hatalmas vagy gazdag, hogy egy népet áttelepítsen lakóhelyéről máshová. Erre csak egy eszme képes. Az állameszmének van ekkora hatalma. [...] Gyönyőrű városokat építünk, a modern technika összes vívmányával ellátva. [...] Mozgalmat kell teremteni. A jelszavunk egyszerű: haza akarunk menni.”
(Theodor Herzl feljegyzéseiből, 1895)

1895 – Párizs. Egy 35 éves bécsi újságíró olyan könyvet ír, amely történelmet csinál. A szerző, Theodor Herzl (1860–1904), vezető bécsi újságíró és kevésbé sikeres drámaszerző, aki Budapesten, a Dohány utcában született Herzl Tivadar néven, érettségi után Bécsbe telepedett családjával, majd párizsi tudósítóként személyesen élte át a Dreyfus-pert s a nyomában feltörő antiszemita hisztériát, s néhány hét alatt papírra vetette történelemformáló programkönyvét, a Zsidó államot.

Ki volt Herzl? Honnan jött, milyen szellemi és lelki hatások érték, hogyan jutott el a könyv megírásáig, majd az aktív politikai szerepvállalásig? Milyen volt a közeg, amelybe berobbant eszméivel, mi volt a valódi történelmi szerepe és jelentősége? Ez a történelmi életrajzi film arra vállalkozik, hogy megrajzolja ennek a jellegzetesen közép-európai értelmiséginek a szellemi fejlődését, és felidézze a rendkívül izgalmas, szenvedélyes és tehetséges embernek az eseményekben, fordulatokban, sikerekben és kudarcokban bővelkedő életét. Mivel író ember, már-már grafomán, életének szinte minden mozzanatát megörökítette naplóiban, leveleiben, feljegyzéseiben, szépirodalmi műveiben. Ezeket az anyagokat tekintjük a legfőbb forrásanyagnak.

A film felvételei Ausztriában, Izraelben és Magyarországon készültek.

Szereplők: Gerő András, Benjamin Netanjahu, Simon Peresz, Szakácsi Sándor

Hossz: 55 perc

A film alkotói:
Vágó: Juhász Kata
Hangmérnök: Sipos István
Koprodukciós tanácsadó: Edelényi János
Szerkesztő-producer: Bodnár Éva
Operatőr: Halász Gábor
Író-rendező: Pataki Éva
Producer: Janklovics Tibor, Sárközy Réka, Zafrir Kochanowsky

Támogató: Magyar Mozgókép Közalapítvány
A film az 1956-os Intézet, az Európa Színház és az Izraeli TTV koprodukciójában készült 2003-2004-ben.Fényképek az izraeli forgatásról 2004 áprilisában:


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 18. hétfő

Keresés a honlapon