___Recenziók a CD-ROM-ról___Vissza
Recenziók a Magyarország története 1944–1956 című CD-ROM-ról
Európa közepén – Magyarország a jelenkorban.
Az 1956-os Intézet multimédia CD-ROM sorozata 2.

Bár sokan bizonyára változatlanul előnyben részesítik a lapozható könyveket (magam is ilyen elmaradott szerzet vagyok), mégis aligha vitatható egy ilyen multimédiás összeállítás hasznossága és használhatósága. Technikailag alapfokú számítógépes ismeretek birtokában is könnyen kezelhető, és olvasója szabadon válogathat a döbbenetes, nevetséges, leginkább groteszk szövegek és hangok, valamint a tömör tényeket tartalmazó lexikális anyagok között.
(Varga Péter: Tizenkét év a libikókán. Élet és Irodalom, 2001. október 19.)

A lemez több, mint egyszerű digitális történelemkönyv, olyan archív hangfelvételek és filmhíradórészletek színesítik, melyek eddig nem voltak a nagyközönség számára hozzáférhetőek. (...)
A lemez rendkívül színes képet ad a háború utáni remény és a teljes csalódás időszakáról. Láthatjuk az úttörűvasúton jegy nélkül utazó rajk elvtársat éppúgy, mint a forint bevezetését vagy a svábok kitelepítését. Hallhatjuk a korszak nagy slágereit, a vastapssal kísért Rákosi beszédeket (...) A digitális történelemkönyv egyaránt lehetőséget nyújt a kutatóknak, az egyetemistáknak és az egyszerű érdeklődőknek arra, hogy elmélyítsék ismereteiket a XX. század históriájáról. Az igazi célközönség mégis a fiatalság, akik ismerik a számítógépet, és talán már gyakrabban is használják, mint a könyveket, akik már nem emlékezhetnek a szocializmus éveire, akiknek az a korszak igazi történelem.
(P.: Egy kattintás. Magyarország története cd-romon. Heti Válasz, 2001. október 5.)

Lenyűgöző ez a bőség, amelyet a CD-ROM elénk tár, de még lenyűgözőbb, hogy az alkotóknak úgy sikerült megszervezniük a könyvtárnyi anyagot, hogy az mindvégig kezelhető maradt. (...) Egy szó, mint száz: könyvtárak, iskolák, a történelem iránt érdeklődő PC tulajdonosok, figyelem! Ha létezik kötelező vétel: akkor ez az: a Magyarország 1944-1956 olyan lemez, amelynek minden közintézmény és művelt magánember CD-ROM tékájában ott a helye!
(Móray Gábor: Magyarország 1944–1956. PC World, 2001. november)

Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 18. hétfő

Keresés a honlapon