___Kenedi János lett a Nemzetek Emlékezete 2014-díj magyar kitüntetettje___Vissza

Prágai Nemzeti Színház, 2014. november 17.
www.memoryofnationsawards.eu

Kenedi János, Dana Vargová, Manfred Matthies, Kornel Morawiecki, Anton Srholec lett a Nemzetek Emlékezete 2014-díj kitüntetettje.

A magyar jelöltek Gyenes Judith, Olofsson Károly Placid, Kenedi János és Pákh Tibor voltak.

Az 1980-as évek során, Dana Vargová, cseh tanárnő önfeláldozóan ápolta mozgásképtelen fiát, akit az Állambiztonsági Hivatal „a legveszélyesebb antikommunista elem”-ként írt le. Manfred Matthies titkos alagutakon csempészte a keletnémet menekülteket Nyugat-Berlinbe. Anton Srholec-et maga a pápa szentelte pappá, a normalizáció időszakában mégis visszatért Pozsonyba, hogy a hívőket szolgálja. Kornel Morawiecki illegalitásban vezette a „Harcoló Szolidaritás-t” 6 éven át, míg Kenedi János a híres ellenzéki összejöveteleit szervezte saját budapesti lakásán. Az öt kitüntetett közös értéke az a bátorság, amivel szembe helyezkedtek a kommunista hatalommal.

„A Nemzetek Emlékezete-díj nem a bátorság olimpiai próbája, nem csak a díjazottak, de minden jelölt különös megbecsülést érdemel. Célunk a díjjal, hogy bátorságra buzdítsuk társadalmunk fiatal generációját. A nagyszámú elismerésből, amelyet a jelöltek kaptak a nyílvánosság részéről a www.memoryofnationsawards.eu oldalon, arra következtethetünk, hogy sikeresen tesszük ezt” – mondta Mikuláš Kroupa, a szervező Post Bellum igazgatója.

A Nemzetek Emlékezete-díj a Cseh Nemzeti Színházban, prominens európai személyiségek –Konrád György és Tomas Brussig írók, Tomáš Halík filozófus, és a korábbi szlovák miniszterelnök Iveta Radičová–által került átadásra. Az idei díj Richard Wiesner multimédia-művész és Kryštof Kintera közös alkotása, egy egyedi USB memóriakártya, amely a kitüntetettek hangfelvételeit tartalmazza. A gálaest része volt a Koncert a hősökért elnevezésű rendezvény, melyen fellépett a legendás walesi zenész John Cale (ex-Velvet Underground), Presser Gábor, a berlini Pankow kultikus rockegyüttes, Marián Varga szlovák billentyűs és Jana Kirschner énekes, illetve a cseh Pražský výběr a leghíresebb összetételében.

A gálaeseményt Marek Eben vezette és élő adásban sugározta a Cseh Televízió, a Szlovák Televízió, a Lengyel Televízió, valamint a Mitteldeutscher Rundfunk. Az eseményt Břetislav Rychlík rendezte.

Kenedi János portré:
http://www.youtube.com/watch?v=IAJnNcXc5xk&feature=share


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2015. április 6. hétfő

Keresés a honlapon