___A hatvanas évek Magyarországa fényképeken___Vissza
 
  A hatvanas évek Magyarországa fényképeken
Fotókiállítás a Sziget Fesztiválon


Az 1956-os forradalom leverését követően kezdetét vette Magyarországon a Kádár-korszaknak nevezett három és fél évtizednyi szocialista berendezkedés. A megtorlások és az új rend alapjainak lerakása után a hatalom a lakosság politikai engedelmességéért és közömbösségéért cserébe kiszámítható, biztonságos életet és lassú életszínvonal-növekedést garantált mindenkinek. Az itt látható, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárából és az 1956-os Intézet archívumából válogatott fényképek egy része, valamint a korabeli újságokból kigyűjtött hirdetések ezt a fokozatos gyarapodást dokumentálják.

Jurij Gagarin szovjet űrhajóst Magyarországra érkezésekor Kállay Gyula miniszterelnök-helyettes fogadja, 1961. augusztus, Kéri Dániel felvétele, Magyar Nemzeti Múzeum
Kádár-album – A KISZ két tagjának esküvője, 1965 körül, Magyar Nemzeti Múzeum
Lakótelepek emelkednek ki a földből; egyre több család engedheti meg magának, hogy tartós fogyasztási cikket vásároljon: mosógépet, centrifugát, új bútorokat, Lehel fridzsidert, Horizont televíziót, szalagos Terta magnetofont, Orionton táskarádiót. Több felvétel ugyanakkor az 1956 előtti kommunista propaganda hagyományait is követi: nem a valóságot mutatja be, hanem a valóságot akarja a képi tartalom mintájára alakítani. Ezek a Népszabadság számára hivatásos fényképészek által készített képriportok, illetve a Kádár Jánosnak ajándékba adott albumokból válogatott fényképek. A termelőszövetkezetbe boldogan belépő paraszt, a lelkes május elsejei felvonulók, az építőtáborokban szorgalmasan dolgozó fiatalok, a modern lakásbelsők, az önkiszolgáló árubőség mind-mind azt voltak hivatottak bizonyítani, hogy zökkenőmentesen épül Magyarországon a szocializmus. A tények azonban gyakran cáfolják a megörökített pillanatot: számos helyen kényszerítették a gazdákat, hogy belépjenek a TSZ-be, az építőtáborok fiataljai sok kárt okoztak szakszerűtlen vagy hanyag munkájukkal; s az életszínvonal, a lakáskörülmények messze elmaradtak a nyugati, kapitalista országokéitól. De válogatásunkba bekerült néhány őszinte kép is, mely sem nevelni, sem bizonyítani nem akar, egy elkapott mozdulattal, egy pillantással, egy divatos ruhával vagy egy napszemüveggel idézi fel a hatvanas évek hangulatát.
Ebédidő a csepeli építőmunkásoknál, 1960, Wormser Antal felvétele, Magyar Nemzeti Múzeum
Váci parasztgazda belép a termelőszövetkezetbe, 1961, Kéri Dániel felvétele, Magyar Nemzeti Múzeum
Az élet még kellemesebb ezzel a rádióval és szalagos magnóval, 1963, Váradi Ibolya felvétele, Magyar Nemzeti Múzeum
Napszemüveg a divat! 1963, Váradi Ibolya felvétele, Magyar Nemzeti Múzeum
Kádár-album – Az IKARUS Gyár KISZ-brigádja egy politikai vetélkedőn, 1966 körül, Magyar Nemzeti Múzeum
MSZMP kongresszus a szünetben – Ulbricht, Kádár, Hruscsov, 1959. december
Vizsgáznak a Rökk Szilárd utcai fiúiskola tanulói, 1960. június, Wormser Antal felvétele
Épülő lakótelep és vakációzó fiúk, 1960. augusztus, Váradi Ibolya felvétele, Magyar Nemzeti Múzeum
Bontják a Kossuth hidat, Budapest, 1960. május, Kéri Dániel felvétele, Magyar Nemzeti Múzeum
Che Guevara felszólal a budapesti KISZ-kongresszuson, 1960. december, Magyar Nemzeti Múzeum

Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 18. hétfő

Keresés a honlapon