TÚL A LISTÁN – AZ 1956-OS INTÉZET ÁLLAMBIZTONSÁGI DOSSZIÉJA
Kísérlet történeti vizsgálatra


Sokfajta, kiterjedt beszéd, élénk vita folyik ma az 1944-1990 közötti állambiztonsági szolgálatok tevékenységéről, dokumentumairól. E vitának csak egyik kiváltó oka a ma a Parlament előtt fekvő törvényjavaslat. A vita valójában a rendszerváltás óta tart, és a közelmúlt, a hazai szovjet típusú rendszer történetének megismerhetőségéről, átláthatóságáról szól. Kérdésekről, amelyekre másfél évtizede nem tudjuk a választ. Adósságról, a mai magyar demokrácia egyik adósságáról. A vita középpontjában az úgynevezett „lista” áll. Legtöbbször „ügynöklistáról” hallunk. Valójában, helyesen az 1945–1990 között működött állambiztonsági szolgálatok hivatásos, nyílt és titkos állományú tagjainak, hálózati személyeinek, továbbá egyéb segítő kapcsolatainak névsoráról kellene szólni. Meggyőződésünk, hogy ez az adatsor közérdekű adat. Azt megismerni mindenkinek joga azért, hogy saját, családja, szülei és gyermekei történeteit valós szereplők, s ne fantomok népesítsék be.

De még helyesebb lenne, ha ez a névsor (a „lista”) csupán függelék lenne a „tanulmány” után. Túl a listán, vagy éppen a lista előtt e tanulmányt kellene megírni: az 1945–1990 között működött állambiztonsági szolgálatok hivatásos, nyílt és titkos állományú tagjai, hálózati személyei, továbbá egyéb segítő kapcsolatai, valamint az őket működtető rendszer működésének történetét. Évek óta foglalkoztat minket ez a probléma. A következő oldalakon eddigi munkánk eredményeit adjuk közre. Adalékokat a majdani tanulmányhoz és szempontokat a mai vita megértéséhez. Tudományos vizsgálat eddigi eredményeit, a tudományos megismerés szempontjait – és talán új kérdéseit.

A menüsort, munkánk „fejezetcímeit” a szóbanforgó időszak állambiztonsági nyelvéből kölcsönöztük. Eredeti jelentésüket megtalálják az oldalainkról elérhető szakszótárakban.

Oldalainkat folyamatosan bővítjük.

A dossziét szerkesztette: Rainer M. János és M. Topits Judit


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Utolsó módosítás: 2007. augusztus 17. péntek
Copyright © 2000 Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány