„Sztahánovista komplex-mozgalom” ankétot tartottak a Kobányai Textilgyárban

1952. január 6.


Az I. számú Pamutipari Tröszthöz tartozó vállalatok igazgatói és legjobb sztahánovistái részvételével a könnyuipari minisztérium „sztahánovista komplex-mozgalom” ankétot tartott a Kobányai Textilgyárban. Az ankétot Ajtai Miklós elvtárs, a könnyuipari miniszter elso helyettese nyitotta meg. Ezután Altuhov elvtárs tartott eloadást. Elmondotta:

a sztahánovista komplex-mozgalom célja, hogy minden brigád olyan termelékenységet, olyan kiváló minoséget, olyan gazdaságos nyers- és segédanyag-felhasználást érjen el, mint a legjobb brigádok.

Jó módszer ez az elmaradó és közepesen dolgozó brigádok teljesítményének felemelésére.

Altuhov elvtárs részletesen beszámolt arról, milyen eredményeket értek el az ivanovói szövogyárban a mozgalom segítségével. Ismertette Szokolov muvezeto gépgondozási módszerét, a komplex javítási eljárást. Szokolov muvezeto a hibák javítása alkalmából nemcsak a hibás gépszerkezetet vizsgálja meg, hanem az azzal együttmuködo egyéb szerkezeteket is. Ezzel biztosítja a szövoszék huzamosabb ideig tartó zavartalan muködését, és jelentosen csökkenti a gépjavításra fordított idot.

Az eloadás után a Szegedi Textilkombinát három sztahánovista dolgozója elmondotta, milyen eredményeket értek el a sztahánovista komplex-mozgalom segítségével. Csepregi Gyozo, a Szegedi Textilkombinát fonodájának vezetoje elmondotta, hogy

a sztahánovista komplex-mozgalom bevezetése óta a keresztorsózó üzemrészben 46,2 százalékkal emelkedett a termelés, és nagymértékben javult a minoség.

A jobb gépbeállítással elérték, hogy az orsók fordulatszáma hét százalékkal emelkedett.

 

Vieland Ferenc, a Kobányai Textilgyár technikusa bejelentette, hogy gyáruk csatlakozik a sztahánovista komplex-mozgalomhoz. (MTI)

 

(Közli: Szabad Nép, 1952. január 6. 2. o.)


Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.

Utolsó módosítás: 2000. november 27. hétfő
Copyright © 2000 Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány

Elejére